Turistické známky
Klub českých turistů logo


Audiobedekr byl pořízen za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.


 

No. 2753 - Rozhledna Strážnice, Liptaň

V Osoblažském výběžku ve Slezsku leží malebná vesnička Liptaň. Na místním kopci jménem Stráž stojí ve výšce 494 metrů nad mořem rozhledna Strážnice. Dřevěná stavba se 37 schody je vysoká 9 metrů a nabízí turistům výhledy na Opolskou nížinu v Polsku, na město Prudnik, severovýchodní pohled na Osoblažskou rovinu či na nedaleký Dívčí Hrad. Při dobré viditelnosti lze vidět i nejvyšší vrchol Moravy – Praděd. V roce 2017 byla rozhledna po rekonstrukci znovuotevřena a je celoročně volně přístupná. Vedle rozhledny se nachází zajímavý turistický přístřešek, jehož střechou prorůstá kmen starého stromu.
Do Liptaně se můžete dostat jednou ze dvou posledních úzkorozchodných železnic u nás, vedoucí  z Třemešné do Osoblahy a Liptaň je hned první zastávka na trase. A rozhodně stojí za to se tam trochu zdržet a prohlédnout si třeba historicky cenné kaple, novogotický kostel či se vydat k bludnému balvanu, jednomu z největších u nás.


Informace
No.:
2753

Stát:
Česká republika

Kategorie:
Rozhledny

Poloha:
50.231998 17.598498

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 2753 - Rozhledna Strážnice, Liptaň



Prodejní místa
Obecní úřad, Liptaň 149


Potraviny Romana, Liptaň 269






*) jsou označeny povinné položky
© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 All right reserved Gappa - tvorba webových stránek