Turistické známky
Klub českých turistů logo


Audiobedekr byl pořízen za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.


 

No. 2789 - Liberk - kostel sv. Petra a Pavla

Liberk je obec v okrese Rychnov nad Kněžnou, nachází se šest kilometrů severovýchodně od města Rychnov nad Kněžnou, v nadmořské výšce 455 metrů. Svou rozlohou (54 km) je největší obcí okresu. Ves vznikla v podhradí hradu Rychmberka (dnes jsou z něj jen nepatrné pozůstatky) a prvně se připomíná roku 1310. Obec se skládá z šesti částí: Bělá, Hláska, Liberk, Prorubky, Rampuše a Uhřínov.
Nachází se zde cenná památka lidové architektury – roubený kostel sv. Petra a Pavla, který disponuje farou a zvonicí. Byl vybudován v letech 1691 – 92. Dochoval se bez zásadních stavebních změn, byť k několika úpravám v průběhu času došlo – například v letech 1800 – 1802 byl kostel podezděn. Kostel má sedlovou střechu, barokní interiér s kazetovými stropy a na dřevě malované obrazy. Řezbář a sochař, liberský rodák, Filip Jakub Prokop pro kostel vytvořil dřevěné sochy českých patronů sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého. Stejně tak vyzdobil spodní část hlavního oltáře a varhany.


Informace
No.:
2789

Stát:
Česká republika

Kategorie:
Církevní památky

Poloha:
50.199295 16.341063

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 2789 - Liberk - kostel sv. Petra a Pavla



Prodejní místa
Obecní úřad Liberk, Liberk 70






*) jsou označeny povinné položky
© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 All right reserved Gappa - tvorba webových stránek