Turistické známky
Klub českých turistů logo


Audiobedekr byl pořízen za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.


 

No. 2833 - Zatopený čedičový lom Hradišťský vrch

Jižně od Konstantinových Lázní v západních Čechách se nachází Hradišťský vrch a na něm bývalý lom Okrouhlák s jezírkem a výraznými kamennými bloky sloupcovité formy čediče. Těžba čediče zde byla zahájena koncem 19. století. V průběhu času se lokalita vrchu stala památkově i krajinářsky chráněnou oblastí a tak těžební práce byly v roce 1997 ukončeny. Rána po těžební činnosti umožňuje nahlédnout do nitra kopce – jak v dávných dobách láva chladla, tuhla, docházelo k jejímu smršťování a pukání...
Dnes tudy vede Naučná stezka Hradišťský vrch a návštěvníci se zde mohou těšit na přírodní koupání s písečnou i travnatou pláží. Jezírko je hluboké až 13 metrů, průzračnost vody bývá i 4 metry.
Zatopený lom překvapí svou bohatostí: Nachází se zde mnoho sladkovodních ryb od plotic, kaprů, línů, tloušťů, štik a okounů až po majestátního sumce. Nechybí ani raci, vodní šneci, brouci a na jaře roztoužené žabí páry.

Prodejní místo - recepce a kavárna u vstupu do lomu - bude otevřeno:
květen 2023: pouze o víkendech
červen - září 2023: 7 dní v týdnu
na zimní sezónu zajístíme prodej TZ a TN v Informačním centru Konstantinovy Lázně.


Informace
No.:
2833

Stát:
Česká republika

Kategorie:
(nezařazeno)

Poloha:
49.873323 12.981538

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 2833 - Zatopený čedičový lom Hradišťský vrch



Prodejní místa
Zatopený lom Hradišťský vrch






*) jsou označeny povinné položky
© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 All right reserved Gappa - tvorba webových stránek