Turistické známky
Klub českých turistů logo


Audiobedekr byl pořízen za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.


 

No. 2888 - Divadlo Spejbla a Hurvínka, Praha

Dvě dřevěné loutky, otec a syn, Spejbl a Hurvínek. Český kulturní fenomén, který se zrodil v Plzni díky loutkáři Josefu Skupovi. Spejbl se narodil v roce 1920, o šest let později vznikla loutka Hurvínka. Oba lipoví protagonisté byli základem prvního profesionálního loutkového divadla u nás, založeného v roce 1930. Tehdy také přibyly postavy Máničky a psa Žeryka.
Během válečných let divadlo hrálo, dokud Josefa Skupu nezatklo Gestapo. Divadelní autobus dvakrát převážel ilegální vysílačku a dokonce i zbraně. Naštěstí se Josefu Skupovi v únoru 1945 podařilo uprchnout z drážďanského vězení, které bylo poškozeno spojeneckým bombardováním... Po válce se divadlo přestěhovalo do Prahy, v padesátých letech Josefa Skupu vystřídal v jeho vedení Miloš Kirschner. Spejbl a Hurvínek se naučili mluvit mnoha jazyky a hostovali ve 34 zemích světa. V současné době Spejbla a Hurvínka vodí už čtvrtá generace divadelníků, zatímco v hledišti se baví děti stejně, jako před sto lety. Divadlo dnes sídlí v Dejvické ulici v Praze - Bubenči. Poznáte ho lehce - přímo před vstupem si můžete přisednout na bronzovou lavičku ke Spejblovi i Hurvínkovi!


Informace
No.:
2888

Stát:
Česká republika

Kategorie:
(nezařazeno)

Poloha:
50.099002 14.398864

Obrázek č. 1, Turistické známky, No. 2888 - Divadlo Spejbla a Hurvínka, Praha



Prodejní místa
Divadlo Spejbla a Hurvínka, Dejvická 38, Praha 6




Přidat příspěvek



*) jsou označeny povinné položky

Vysočina
dostupnost TN
TN v divadle prodávána za 20 Kč ...
 
© TURISTICKÉ ZNÁMKY s.r.o. 1999 - 2024 All right reserved Gappa - tvorba webových stránek